Home arrow Nieuws arrow Verzameling - Schoolplaten arrow Definitie verzameling Schoolplaten Nederland
Thursday 13 June 2024
Definitie verzameling Schoolplaten Nederland Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 12 January 2008

Definitie van een schoolplaat:

  1. Schoolplaten zijn bedoeld voor het aanschouwen door meerdere mensen tegelijk van een afbeelding. Schoolplaten behoren hierbij een educatieve functie te hebben.
  2. Op schoolplaten zijn afbeeldingen aangbracht d.m.v. een druktechniek. De afbeeldingen op schoolplaten zijn afgedrukt op papier of kunststof waarbij deze daarna meestal zijn geplakt op karton of gelamineerd met linnen of een kunststoffilm. Soms wordt alleen dik papier gebruikt.
  3. Schoolplaten gelamineerd op linnen of kunstoffilm of op dik papier zijn meestal gemonteerd tussen twee stokken of hebben ophangringen. Schoolplaten kunnen dan aan de wand worden gehangen of aan een speciaal daarvoor bedoelde standaard of in houten frame geplaatst.

Begrenzingen van de verzameling of publicatie:

  • De schoolplaten getoond zijn uitgegeven of verkocht in Nederland en/of in de Nederlandse koloniën. Als er teksten op de plaat staan moet daarbij dan ook de Nederlandse taal zijn gebruikt.
  • Platen die alleen uit dun papier bestaan behoren niet tot deze verzameling en zijn dus posters.
  • Platen uit een schoolboek of losse plaatjes voor de individuele leerling zijn niet in deze verzameling opgenomen.

Opmerkingen:

  • Schoolplaten komen vaak voor met variaties in uitvoering, afbeelding en tekst op de plaat. Vooral de oudere platen die lithografisch zijn uitgevoerd zijn van druk tot druk vaak opnieuw gelithografeerd. De verschillen tussen deze drukken zijn soms nauwlijks waar te nemen en soms aanzienlijk. Een grote verandering is vaak bewust aangebracht als het tijdbeeld in de periode tussen de verschillende drukken is veranderd. In deze catalogus is er voor gekozen om alle uitvoeringen/drukken van een plaat binnen een enkele productbeschrijving op te nemen. Op deze wijze kunnen de verschillen goed worden gezien en helpt dat bij de identificatie van de plaat.
  • Er zijn veel platen uitgebracht door bedrijven met een constructie als van schoolplaten en die echter ook een reclame-achtig doel beogen. Deels hebben ze een educatieve functie waarbij ze onder de schoolplaten vallen. Maar deels ligt soms de nadruk alleen op hun product en dan zou het wel eens anders kunen zijn en dus een reclame of promotie plaat.
  • Een definitie van de afmetingen is niet te geven. Omdat schoolplaten een klassikaal doel hebben is het evident dat ze groot genoeg moeten zijn om leesbaar te zijn.
  • Er bestaan handmatig getekende en ingekleurde schoolplaten die door een onderwijzer of leraar lokaal zijn vervaardigd en ingezet. Dit zijn dan unica's en niet massaal door een uitgever uitgegeven.
Laatst geupdate op ( Sunday 31 March 2013 )
 
< Vorige
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken