Home
Tuesday 16 July 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Diersoorten, nuttig voor landbouw en houtteelt
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 16 September 2012

De serie "Diersoorten, nuttig voor landbouw en houtteelt" is nu compleet opgenomen, met de juiste nummering. Deze prachtige eind-19e eeuwse serie is momenteel compleet te koop bij De Kantlijn in Bredevoort. Voor de foto's klik op onderstaande afbeelding. Het gaat om de platen met marmeren rand, nummer 1 t/m 13.

SNE-ET-DN-01.jpg
Laatst geupdate op ( Sunday 16 September 2012 )
 
Tijdvakken schoolplaten van Steppe, Ninove
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 09 September 2012

Van de uitgeverij Steppe in Ninove nog twee series toegevoegd (zie hieronder voor de eerder gepubliceerde bijzondere landschapsplaten). De eerste serie voor diegenen die al enige tijd "in de schoolplaten zitten" zeer bekend: de zogenaamde tijdvakken platen. Daarnaast een zeldzamere serie over plantkunde. Beide series direct gedrukt op linnen, de voor Steppe kenmerkende techniek. De eerste serie is volgens ons compleet, de tweede nog niet.

De foto's zijn afkomstig van oudeschoolkaarten.be, die deze en vele andere prachtige platen ook te koop aanbiedt.

SBE-[B2]-[TI].jpg SBE-[B2]-[PL].jpg
Laatst geupdate op ( Sunday 09 September 2012 )
 
Medische schoolplaten
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 08 September 2012

Een van de thema's waar nog niet eerder expliciet aandacht voor is geweest zijn medische schoolplaten. Het neusje van de zalm hierin is de serie van het Deutsches Hygiëne Museum uit Dresden, Duitsland. Deze platen zijn in Nederland uitgegeven door uitgeverij Luctor uit Baarn. Zij hebben er ook een Nederlandstalige handleiding bij geschreven, door Dr. J.C. van der Steen, zoals dat natuurlijk ook hoort bij heruitgave in een ander land.

De meeste foto's zijn afkomstig van Klaas-Peter Sjaardema. Klaas-Peter biedt deze platen ook te koop aan. Voor meer informatie kunt u contact met hem opnemen: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

SNE-LU-MK.jpg
Laatst geupdate op ( Saturday 08 September 2012 )
 
Landschapsplaten van Leermiddelenhandel Steppe uit Ninove
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 07 September 2012

Van Anne van der Velde deze aantrekkelijke en zeldzame serie schoolplaten van leermiddelenhandel Steppe uit Ninove, Belgie. De platen zijn wat atypisch voor Steppe die vooral platen direct op linnen produceerde in plaats van papier geplakt op linnen, zie bijvoorbeeld de platen met de jaarvakken. Het vermoeden bestaat dat Steppe deze platen heeft heruitgegeven en er de eigen sticker op geplakt heeft (een kerkje met daarin de tekst Steppe). De platen zijn van verschillende schilders, hetgeen blijkt uit de verschillende stijlen en ondertekening. Slechts een enkele naam is te lezen: "Groning" of "Gröning".

SBE-[B2]-[LA].jpg
Laatst geupdate op ( Friday 07 September 2012 )
 
Nuttige dieren van Erven Tijl
Geschreven door Tom Mensink   
Tuesday 07 August 2012

Gelukkig waren er eind 19e eeuw ook diersoorten die als nuttig gezien werden voor de landbouw en houtteelt. Hoe roeken, koekoeken en muizen het tot deze groep gered hebben is mij een raadsel, echter uitgever Erven Tijl heeft ze in mooie kleuren vereeuwigd op schoolplaten. Oude platen dus, natuurlijk litho's en van een heerlijke ouderwetse primitieve tekenstijl. Deze serie zat al in de fotocollectie, nu echter verder uitgebreid met diverse platen.

SNE-ET-DN.jpg
Laatst geupdate op ( Friday 10 August 2012 )
 
Rundveerassen
Geschreven door Tom Mensink   
Monday 06 August 2012

Zo nu en dan duiken er weer eens (voor ons) totaal onbekende schoolplaten op. Zo ook deze prachtige koeienplaten van Cebeco, Nationale coöperatieve aan- en verkoopvereniging voor land- en tuinbouw. De tekst rept van 1957, dus ze zijn in ieder geval van dat jaar of na die tijd, eind jaren 50, begin jaren 60 zo schatten wij in.

Ze zijn bedoeld geweest voor landbouwscholen, getuige ook het feit dat deze platen zijn gevonden door Anne van der Velde in de voormalige landbouwschool in Frederiksoort. Klik op de foto en zie de drie platen. Bent u geinteresseert in de tekst in de plaat, stuur dan even een mailtje, dan sturen we die in een groter formaat foto.

SNE-CE-RU.jpg
Laatst geupdate op ( Monday 06 August 2012 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 37 - 42 van 58
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken