Home
Thursday 30 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Dierplaten van P. Noordhoff
Geschreven door Tom Mensink   
Tuesday 13 November 2012

Een prachtige serie dierplaten met foto's van voornamelijk Anne van der Velde. De platen zijn oorspronkelijk uitgegeven in Italie door

  • Antonio Valardi, Milaan, met titel Morfologia Animale.

De serie is heruitgegeven in andere landen, waaronder:

  • Uitgever Regent Schulbildverlag, Duitsland
  • Uitgever P. Noordhoff, Groningen [N.V. Erven P. Noordhoff's Uitgeverszaak Groningen]

Klik op de afbeelding hieronder voor de complete serie.

SNE-PN-[DO].jpg
Laatst geupdate op ( Sunday 24 February 2013 )
 
Dybdahl's zoölogische wandplaten
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 11 November 2012

Grote serie met dierkundige platen. Oorspronkelijk uitgegeven in Noorwegen met subsidie van de regering. Er zijn twee oorspronkelijke Noorse uitgevers, F. Bruns Bokhandels Forlag en H. Aschehoug & Co., waarvan de eerste lijkt te behoren bij de oudste platen. Deze platen hebben een soort penningen bij het plaatnummer staan. Diverse andere uitgevers hebben de platen in hun eigen land heruitgegeven, waaronder P. Noordhoff in Groningen voor Nederland en P.A. Norstedt & Söners Forlag in Stockholm voor Zweden.

SNE-PN-DZ-00L_+_1.jpg

F. Bruns Bokhandels Forlag, Trondhjem - met penningen bij het plaatnummer

SNE-PN-DZ-00L.jpg

SNE-PN-DZ-00L_+_2.jpg H. Aschehoug & Co, Oslo
SNE-PN-DZ-00L_+_3.jpg

P.A. Norstedt & Söners Forlag, Stockholm - Sticker over de oorspronkelijke uitgever

SNE-PN-DZ-00L_+_4.jpg

P. Noordhoff, Groningen - Sticker over de oorspronkelijke uitgever

Klik op de foto hieronder voor de volledige serie.

SNE-PN-DZ.jpg
Laatst geupdate op ( Saturday 08 December 2012 )
 
Menselijk lichaam van Jozef van In & Co
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 04 November 2012

Een serie zwart-witte platen van het menselijk lichaam, uitgegeven door Belgische uitgever Jozef van In uit Lier.

Klik op de foto voor de complete serie. Voor koopinformatie zie oudeschoolkaarten.be.

SBE-JI-ML.jpg
Laatst geupdate op ( Wednesday 19 March 2014 )
 
Aug. Bossaerts' Schoolplaten voor Vaderlandsche Geschiedenis
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 19 October 2012

De Schoolplaten voor Vaderlandsche Geschiedenis van Leermiddelenhandel Aug. Bossaerts is een van de grootste en bekenste series schoolplaten in België. De platen zijn getekend door de bekende kunstschilder Edmond van Offel. De platen nemen in de Belgische schoolplaten dezelfde positie in als de Nederlandse serie met dezelfde naam van schilder C. Jetses en uitgever J.B. Wolters. Er waren ons geen overzichten van deze serie van Bossaerts bekend, dus samen met oudeschoolkaarten.be hebben we de serie zo goed als mogelijk proberen te reconstrueren. Er blijken over de jaren vele herdrukken geweest te zijn, waarbij sommige platen uit de roulatie zijn genomen, nieuwe titels zijn verschenen, platen zijn omgenummerd en platen opnieuw zijn gelithografeerd getuige kleine verschillen in de afbeeldingen. Sommige platen die wel zijn aangekondigd zijn, naar ons huidig inzicht, niet uitgegeven. Deze platen zijn niet opgenomen in de catalogus.

Klik op de foto voor de complete serie. (Vergeet niet door te klikken naar de tweede pagina). Veel van deze platen zijn te koop bij oudeschoolkaarten.be.

SBE-AB-VG.jpg
Laatst geupdate op ( Wednesday 19 March 2014 )
 
Kant en klaar binnen ’t jaar
Geschreven door Tom Mensink   
Wednesday 10 October 2012

Kant en klaar binnen ’t jaar is een serie van kleine platen voor de jeugd door E.C. van der Meulen, getekend door Herman Dijkstra en uitgegeven door J.W. Wolters. Het is een methode voor het aanvankelijk leesonderwijs. Er zijn 10 nieuwe foto's toegevoegd van Antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort. Voor verkoopinformatie klik op de link. In totaal zijn er nu 27 platen bij ons bekend. Sommige platen hebben nog of vertonen sporen van een kartonnen bakje dat onderaan de plaat is geplakt en dat waarschijnlijk woordjes of lettertjes bevatte. Er zat ook een doos bij de leesmethode. Wat de exacte titels en volgorde van de platen is is ons onbekend. Heeft u meer informatie, laat het ons weten!

SNE-JW-KK.jpg
Laatst geupdate op ( Saturday 30 March 2013 )
 
De oudste schoolplaten
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 21 September 2012

Of "Vaderlandsche Historieplaten voor scholen en huisgezinnen" nu echt de oudste schoolplaten van Nederland zijn hangt een beetje van de definitie van schoolplaten af, maar ze heeft wel deze reputatie onder de kenners. De serie van de Gebr. Post met bijna dezelfde naam voldoet zeker aan de definitie, maar is een stuk jonger en moet diverse andere series nog voor zich laten gaan in leeftijd. Ondanks de bijna gelijknamige serienamen, zijn ze toch zo verschillend:

  • Vaderlandsche Historieplaten voor scholen en huisgezinnen, 1855, J.J. Eichmann en H.A. Altman, gedrukt door P.W.M. Trap, en
  • Vaderlandsche Historieplaten voor school en huis, 1877, uitgegeven door Gebr. van der Post, gedrukt door Emrik & Binger. 

Van de eerste en oudste serie hebben we slechts 1 plaat op foto. Van de andere serie hebben we 3 platen op foto en zou hiermee compleet zijn.

Klik op de foto voor meer details. De laatste serie is (in geweldige conditie) te koop bij Antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort.

SNE-LF-VH.jpg SNE-GP-VH.jpg

 Vaderlandsche Historieplaten voor scholen en huisgezinnen

 Vaderlandsche Historieplaten voor school en huis

Laatst geupdate op ( Wednesday 19 March 2014 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 31 - 36 van 58
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken