Home
Tuesday 23 July 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Schoolplaten voor gebruik in Nederlands-Indië
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 23 December 2012

Het duurde even, maar eindelijk foto's van een van de zeldzaamste series schoolplaten, de zogenaamde Milieuplaten. Eigenlijk welbekend van het boek van Hella S. Haasse Bij de Les. Schoolplaten van Nederlands-Indië, maar weinig mensen hadden ze ooit gezien en er werd zelfs wat getwijfeld aan het bestaan. Reden van de zeldzaamheid in Nederland is dat ze niet alleen over Nederlands-Indië gaan, maar er ook voor bedoeld waren. De platen zijn gebruikt bij de lessen in Nederlandse taal voor de lagere klassen van Hollands-inlandse en Hollands-Chinese scholen. De platen zijn geschilderd door Frits van Bemmel en uitgegeven door J.B. Wolters. Er is geen handleiding bij, maar wel een Nederlands Taalboek, samengesteld door Dr. G.J. Nieuwenhuis en H.P. van der Laak. De platen zijn van rond 1930.

Daarnaast foto's van een mogelijk nog zeldzamere serie. Net als de vorige heeft deze ook zeer aantrekkelijke afbeeldingen. Het betreft de serie Schoolplaten voor de Javaansche Cultuurgeschiedenis. Zij is ook uitgegeven door J.B. Wolters, auteur is Dr. W.F. Stutterheim en de schilder is de toendertijd op Bali levende Duitser Walter Spies, wiens werk nu erg polulair is. De platen zijn van rond 1931. Bij elke plaat is een handleiding/brochure uitgegeven.

De foto's van de Frits van Bemmel platen zijn van antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort. We hebben er op dit moment 4 van de 12, hopelijk volgen er nog meer. De foto's van de Walter Spies platen zijn van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden. Wellicht ten overvloedde: Er is geen toestemming tot hergebruik van deze foto's zonder nadrukkelijk verzoek hiertoe. Normaliter via deze site, maar voor de platen hieronder direct via de Kantlijn respectievelijk het KITLV.

Door op de foto's hieronder te klikken komt u bij de series en via de series kunt u doorklikken tot de afzonderlijke platen.

SNE-JW-MI.jpg SNE-JW-JC.jpg 
Laatst geupdate op ( Friday 28 December 2012 )
 
Klassikale zangkaarten
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 22 December 2012

Even weer iets anders: Klassikale zangkaarten. Een uniek thema, van uitgever C.A. Westera. Wie kent de liedjes nog, wordt er nog gezongen op scholen? Klik op de foto voor diverse liederen.

SNE-CW-KZ.jpg
Laatst geupdate op ( Monday 24 December 2012 )
 
IZA serie van Stan de Reuder
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 09 December 2012

De zogenaamde IZA serie betreft diverse series litho's op dik papier uitgegeven door Jacob Dijkstra en getekend door Stan de Reuder. De platen geven diverse aspecten aan van Nederlandse steden, cultuur en landschappen. Feitelijk betreft het weer geen schoolplaten volgens de definitie, maar worden ze wel zo beschouwd door de kenner. Dus daarom ook opgenomen op deze site. De foto's zijn van De Kantlijn in Bredevoort, waar deze platen ook te koop zijn, en van Anne van der Velde. Klik op de afbeelding hieronder voor alle complete series. Ze staan naast de overige series van Jacob Dijkstra. Veel kijkplezier!

SNE-JW-PW.jpg
Laatst geupdate op ( Tuesday 11 December 2012 )
 
Vrouwenemancipatie
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 02 December 2012

In 1979 verscheen van de hand van kunstenares Helena van der Wusten een serie platen met als thema vrouwenemancipatie. De opdracht kwam van het Ministerie van Onderwijs (Minister Pais). Het was een bijzondere opdracht omdat voor de eerste keer in de geschiedenis er specifiek aandacht besteed werd aan de positie van vrouwen. Helena heeft een collage van situaties geschilderd, waar veel op te zien is en die als praatstuk kon dienen voor verschillende lessen, zoals maatschappijleer, geschiedenis, economie. De schoolplaten werden uitgegeven door de Staatsdrukkerij en gedrukt in Zwitserland. Bij iedere plaat werd ook een brochure uitgegeven, geschreven door Ilja Motier, werkzaam bij het Ministerie van Onderwijs. Ilja begeleide de opdracht. Helena van der Wusten is nog steeds actief als kunstenares.

De foto's van de platen zijn afkomstig van antiquariaat Lectori Salutem, die de platen ook te koop aanbiedt. Klik op de foto voor alle platen en de bijbehorende brochures.

SNE-[AJ]-[AJ].jpg
Laatst geupdate op ( Wednesday 05 December 2012 )
 
Liturgische platen
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 01 December 2012

Er was tussen 1912 en 1916 zo dringend behoefte aan liturgische platen, dat H.J. van der Ven, Pastoor, en Chr. L. Wesseling (Mzn.), Hoofd der Parochiale School te Scheveningen aan twee series hebben meegewerkt.

De eerste serie van 4 platen is uit 1912 en heet "Roomsch Zaakonderwijs". De schilder is Frans Lazarom en de uitgever E. van der Vecht. De afbeeldingen zijn aantrekkelijk en de kleuren fris. Deze serie is uiterst zeldzaam.

De tweede serie van 4 platen is uit 1915-1916 en heet "Liturgische platen". De schilder hiervan is Antoon Molkenboer. Zowel hij als Frans Lazarom waren bekende kunstenaars in die periode. De uitgever is wat minder duidelijk van deze tweede serie. Op de platen staat "Evulgetur Th.M. Beukers", hetgeen betekent "het worde uitgegeven door Th.M. Beukers". Evulgatur geeft aan dat er officiele toestemming van de Katholieke kerk is dat deze platen gedrukt mogen worden. Is Th.M. Beukers echter een uitgever, drukker of schrijver?

De foto's van beide series zijn van antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort, voor koopinformatie kunt u daar terecht.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor de complete serie.

SNE-EV-RZ.jpg SNE-TB-LP.jpg 
Laatst geupdate op ( Saturday 01 December 2012 )
 
Palestina in woord en beeld
Geschreven door Tom Mensink   
Wednesday 21 November 2012

Om de prachtige kleuren van Palestina in de verschillende seizoenen te kunnen vangen, gunde uitgever J.B. Wolters de lokale schilder L. Blum de opdracht voor deze mooie serie schoolplaten.

De auteurs van de serie zijn C. Wessels S.J., Dr. A. van Deursen en G. Meima. Er waren in die tijd dat de platen werden uitgegeven, 1927, verschillen in de uitgaven voor Rooms-Katholieke scholen en voor protestante scholen. Wessels verzorgde de handleidingen voor de Rooms-Katholieke scholen, van Deursen en Meima die voor de protestantse scholen. De heren zijn 11 platen overeengekomen die geschikt waren voor beide godsdienstige stromingen en een 12e plaat specifiek voor een van beiden. Bij Wessels betrof de 12e plaat "De Basiliek van het H. Graf te Jerusalem", en bij van Deursen en Meima was dit "Joodsche Kolonie Kinnereth".

De meeste foto's zijn van De Kantlijn in Bredevoort, waar deze platen ook te koop zijn.

Klik op de afbeelding hieronder voor de complete serie.

SNE-JW-PW.jpg
Laatst geupdate op ( Friday 30 November 2012 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 25 - 30 van 58
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken