Home
Saturday 27 April 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Van letters naar klanken
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 30 March 2013

Iedereen kent wel "aap-noot-mies" een leermethode waarbij klanken afgeleid zijn van bekende woordjes. Er zijn tientallen van deze leermethodes in Nederland gebruikt, die slechts op onderdelen verschilden. Wat minder bekend is, is dat de 'zuivere' klank-methode van Bouman model heeft gestaan voor al deze methodes en dat dit een nieuwe aanpak was. Voor die tijd ging men namelijk uit van klanken afgeleid van de spelling van letters met alfabetische namen (aa-bee-cee).

In onderstaande schoolplaten is dit verschil goed te zien. De methode "Sprekende letterbeelden" van Joh. van Wulfen, uitgegeven door Joh. Gerardts en Co. uit Hilversum (rond 1885) is een typische oudere methode met alfabetische woorden. In 1866 verscheen de "Eerste trap van het leesonderwijs" van H. Bouman", die in 1880 verder werd verbeterd. Deze zijn uitgegeven door J.W. Wolters en mogelijk is dit tevens de eerste serie schoolplaten die door Wolters is uitgegeven.

De foto's van de aantrekkelijke platen "Sprekende letterbeelden" zijn voornamellijk afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming, van Antiquariaat De Kantlijn, Bredevoort en van Anne van der Velde. Deze serie is een keer heruitgegeven (jaartal onbekend) en van de meeste platen zijn beide uitgaves in de catalogus opgenomen. De beide series van H. Bouman zijn zeldzamer. Hiervan zijn slechts enkele foto's beschikbaar.

SNE-JG-SL.jpg  SNE-JW-ES2-02.jpg

Sprekende letterbeelden

   Eerste trap van het leesonderwijs

Laatst geupdate op ( Saturday 06 April 2013 )
 
Moedertaal
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 15 March 2013

De schilder Johannes Gabriëlse [1881-1945] heeft veel schoolplaten gemaakt voor uitgever J.B. Wolters. De langlopende series "Nederland in woord en beeld", "Europa in woord en beeld" en "Insulinde in woord en beeld" waren toe aan een update van het tijdsbeeld, en Gabriëlse kreeg hiervoor de opdracht. Twee series zijn geheel en alleen van zijn hand en zijn vanwege de nostalgische uitstraling erg populair: "Van kindertaal tot moedertaal"en de in hetzelfde gezin afspelende "Naar onze moedertaal". Beide series bevatten vele (soorten) lesboekjes voor kind en docent, behorende bij de methode van F. Evers, R. Kuitert en I. van der Velde. Gabriëlse werd in de oorlogstijd in een Jappenkamp in Indonesië gedetineerd en is daar overleden.

De foto's van deze platen zijn in de serie "Van kindertaal tot moedertaal" vooral afkomstig van Anne van der Velde. Van de serie "Naar onze moedertaal" is een bijzondere en complete collectie van Jos Beerens Handelsonderneming opgenomen. Voor koopinformatie van de laatste kunt u klikken op bovenstaande weblink.

SNE-JW-KM.jpg  SNE-JW-NM.jpg

   Van kindertaal tot moedertaal

   Naar onze moedertaal

Laatst geupdate op ( Saturday 16 March 2013 )
 
Spreken en Stellen
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 17 February 2013

Flor Mielants Sr., een activistisch onderwijzer in Antwerpen, schreef voor de uitgeverij van August Bossaerts omstreeks 1930 een stelmethode 'Spreken en Stellen/Elocution et Rédaction'. De bijbehorende schoolplaten waren rechtstreeks geïnspireerd op de eerste twee delen van 'Het Vrije Stelonderwijs' van P. Noordhoff in Nederland. Illustrator Edmond Van Offel gebruikte een onderverdeling van het beeldvlak in vier 'strip'-kaders om het verhaal te ontwikkelen, identiek aan 'Het Vrije Stelonderwijs'. Anders dan bij Noordhoff vermeed Mielants al te fantasievolle onderwerpen zoals een stier die een winkelinrichting vernielt of een jongen die een varken berijdt. De Antwerpse platen legde een [iets] sterkere nadruk op moraliteit, bescheidenheid en eenvoud, zoals een beeldverhaal waarin een meisje een dure pop laat liggen om met haar oude lappenpop verder te spelen, of de trouw van een hond. Zowel naar vormgeving als naar didactische opzet waren de wandplatenreeksen echter haast identiek. [Bron "Als de muren konden spreken" door Karl Catteeuw]

De foto's van deze platen zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming, waar u tevens terecht kunt voor koopinformatie voor deze aantrekkelijke serie alsmede veel andere prachtige schoolplaten. Klik op de foto links voor alle schoolplaten in deze serie. Ter vergelijking rechts de serie van P. Noordhoff in Nederland. Ook van deze serie zijn de meeste foto's van Jos Beerens.

SBE-AB-ST.jpg  SNE-PN-HV.jpg

 Spreken en Stellen

Het Vrije Stelonderwijs 

Laatst geupdate op ( Sunday 24 February 2013 )
 
Planten en beestjes
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 26 January 2013

Afbeeldingen van planten en dieren zijn over de eeuwen altijd erg populair geweest. Voor schoolplaten met dergelijke aantrekkelijke afbeeldingen is dit niet anders. In veel landen zijn prachtige platen gemaakt van bloemen, insecten, vissen, etc. De oudere platen zijn uiteraard uitgevoerd als litho, dat voor de liefhebber nog steeds de mooiste drukvorm is. Het is meer authentiek, het is oud (soms meer dan 100 jaar) en de kleuren zijn vaak nog schitterend. De afbeeldingen zijn zeer geschikt voor thuis aan de muur, iets dat het verzamelen van schoolplaten sowieso aantrekkelijk maakt.

In dit genre zijn diverse series aanwezig in de catalogus en dat wordt over de tijd nog verder uitgebreid. Als eerste hierbij een serie bloemplaten uit Oostenrijk, uitgegeven door Carl Gerold's Sohn uit Wenen. De lithograaf bevond zich in Praag, vanaf 1918 de hoofdstad van toenmalig Tsjecho-Slowakije. Mogelijk betekent dat dat de platen van voor 1918 stammen omdat Praag toen formeel nog bij Oostenrijk behoorde, maar dat is ons verder niet bekend. De foto's van deze platen komen van Ed Wisselo van Schoolplaat In Beeld, die de platen ook te koop aanbiedt.

SOO-CG-BW.jpg

Daarnaast twee series uitgegeven en gedrukt door Chr. Cato uit Kopenhagen, Denemarken. Deze series vulden blijkbaar een behoefte in, want ze zijn door vele uitgevers in Nederland, Duitsland, Zweden, etc. uitgegeven. Dat ging met een eigen sticker over de teksten voor uitgever, titel en nummer van de plaat. Als u op de foto's klikt ziet u per serie een overzicht van alle uitgevers en landen die ons bekend zijn. Deze platen zijn een keer herschilderd, met soms kleine en soms aanzienlijke verschillen. Van de plaat rechtsonder bijvoorbeeld ontbreekt in een van de versies de prachtige vliegenkop. Als u doorklikt tot op plaatniveau, dan zijn beide versies van veel platen als foto te bekijken.

SDE-CC-BT.jpg  SDE-CC-IT.jpg 
Laatst geupdate op ( Sunday 24 February 2013 )
 
Nederland in Woord en Beeld
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 20 January 2013

Een van de meest bekende series schoolplaten, Nederland in Woord en Beeld (NWB), van uitgever J.B. Wolters, is compleet vernieuwd op de site met grotere betere foto's en uitgebreide details van alle variaties in beeld en tekst. De serie is langlopend, al vanaf 1901, en volgt in feite een nog oudere serie op: de Schoolplaten voor het Aanschouwelijk Onderwijs (SAO), met 13 platen, die stamt van ca. 1881. De verse foto's zijn wederom aangeleverd door Anne van der Velde, waarvoor hulde!

Het allereerste jaar van van elke plaat is ons (zo goed als) bekend, echter niet het laatste jaar waarin ze nog uitgegeven zijn. Met name de plaatsnamen van de uitgever Wolters zijn daarin verhelderend. Mocht u in het bezit zijn van een schoolplaten catalogus of fondscatalogus vanaf 1950 en/of een vanaf 1956, en u kunt mij een overzicht van de platen sturen dan kunnen we dit nog even goed napluizen. Het is dus mogelijk dat er nog uitbreidingen komen.

SNE-JW-NW.jpg

Een illustratie hoe herschilderde platen een veranderend Nederland illustreren (klik op de foto's om te vergroten en vergelijken): 

SNE-JW-SA-02.jpg SNE-JW-NW-08B.jpg
1881 (SAO) 1902(?) (NWB)
SNE-JW-NW-08B_+_3.jpg SNE-JW-NW-08B.jpg
1918(?) (NWB) 1934 (NWB)
Laatst geupdate op ( Friday 08 February 2013 )
 
Schoolplaten voor de Vaderlandse Geschiedenis
Geschreven door Tom Mensink   
Thursday 10 January 2013

De grote en langlopende serie Schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis van uitgever J.B. Wolters is compleet vernieuwd op de site met grotere betere foto's en uitgebreide details van alle variaties die in beeld en tekst op deze platen kunnen voorkomen. Deze actie maakt onderdeel uit van een grote verversings- en aanvullingsoperatie van alle platen en series, met als prioriteit die van de bekende uitgevers Wolters en Noordhoff. Deze klus is inmiddels geklaard voor deze grote uitgevers. Maar nu dus de geschiedenis platen waar diverse schilders, maar voornamelijk J.H. Isings Jr. aan hebben bijgedragen. Ook C. Jetses heeft 2 platen voor deze serie gemaakt. Aangezien de serie zo lang heeft gelopen, van 1910 tot zeker 1979 (via De Vuurbaak), zijn diverse platen vervangen of opnieuw geschilderd. Er zijn ook veel variaties in teksten op de plaat. Deze zijn allen genoemd in de catalogus, maar vooral de variaties die bijdragen tot datering van een plaat zijn als aparte plaatvariatie opgenomen. Dit zijn er zonder de kleinere tekstuele variaties nog steeds veel, voor sommige platen wel een 10-tal.

De bronnen van de foto's staan per foto genoemd, de meeste foto's komen van Anne van der Velde, waarvoor hartelijk dank.

SNE-JW-SV.jpg
Laatst geupdate op ( Saturday 19 January 2013 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 19 - 24 van 58
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken