Home
Tuesday 16 July 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Schoolplaten in schoolplaten
Geschreven door Tom Mensink   
Wednesday 09 July 2014

Een aardigheidje zijn schoolplaten waarin andere schoolplaten zijn afgebeeld. Dat is het geval bij afbeeldingen van een schoolklas. Ons zijn de onderstaande gevallen bekend. Klik op de foto's voor een vergroting:

SNE-JM-AO-10.jpg Schoolplaat van J. Muusses uit 1894 uit de serie Het Zaakonderwijs in de eerste twee leerjaren (Aanschouwingsonderwijs). Het bijzondere van deze plaat is dat de platen aan de wand uit de eigen serie afkomstig zijn. Het is een zeer zeldzame serie, dus dit geeft ons een beeld welke platen er nog meer zijn.
SFR-LD-VE-11.jpg Een plaat uit een zeer fraaie serie van aanschouwelijke platen voor het kinderonderwijs, La vie enfantine, uitgegeven in 1903 door Franse uitgever Librairie Ch. Delagrave. Aan de wand hangen aan de linkerkant drie platen van Duitse uitgever K.G. Lutz, serie Neue Wandtafeln zum Unterricht in der Naturgeschichte, platen 11, 17 en 20. Deze platen zijn ook door Librarie Ch. Delagrave zelf in Frankrijk uitgegeven, onder de naam Animaux et Végétaux. De volgorde van de platen is dan anders. Een aantal van de 33 platen zijn ook in Nederland uitgegeven door C.A.J. van Dishoeck, Vijftien Zoologische wandplaten.
SNE-KL-NI-132
			.jpg Een schoolklas in voormalig Nederlands-Indië. Dit is plaat 132 van 170, getiteld "Onderwijzers, kweekelingen en leerlingen te Buitenzorg. (Java)". Deze fotografische platen op dik papier zijn uitgegeven door Kleynenberg & Co. te Haarlem rond 1912 en gefotografeerd door Jean Demmeni. Naast Nederlands-Indië betreft de serie ook Suriname en Nederlandse Antillen. Aan de muren van dit klaslokaal hangen platen van het aanschouwingsonderwijs, ook wel de Lummel platen, van uitgever Kemink.
SDU-JS-BA01A-01.jpg In deze schoolplaat van serie Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend, I. Teil van de Duitse uitgever J.F. Schreiber, is een plaat uit een van de eigen series te zien. Er is momenteel geen exact passende afbeelding op de site, maar diverse van de afzonderlijke dierenvormen zijn te herkennen in de nieuwe uitgave van Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend, II. Teil, Tiere und Pflanzen  (onder andere stekelvarken en das). Het is dus (nog) niet zeker of de plaat in deze compositie bestaat.
SDU-JS-BA01A-01_+_2.jpg Dit is een andere druk van bovenstaande plaat, met grappig genoeg ook een andere afgebeelde schoolplaat binnen de plaat.
Laatst geupdate op ( Sunday 14 February 2016 )
 
Kerstmis thema
Geschreven door Tom Mensink   
Tuesday 24 December 2013

In het kader van kerstmis nu alle objecten met dit thema gegroepeerd. Klik op de foto!

THE-KER.jpg
Laatst geupdate op ( Wednesday 09 July 2014 )
 
Kleine schoolplaten van J.F. Schreiber
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 09 November 2013

Vanaf ongeveer 1840 tot 1890 zijn er in Duitsland veel prachtige geïllustreerde boeken voor het onderwijs uitgegeven. Deze boeken hadden mooie omslagen en bevatten kleurige vaak dubbelzijdige lithografische platen. Deze platen werden vaak ook los uitgegeven als (kleine) schoolplaat op linnen of karton. De gebruikte techniek betrof chromolithografie waarmee litho's in kleuren konden worden gemaakt, maar de allereerste uitgaven van rond 1840 werden nog met de hand ingekleurd, iets dat tot dan gebruikelijk was en naar het aantal gekleurde platen afgemeten (miljoenen) veel mensen aan het werk moet hebben gezet. Er was in die tijd sprake van een wijd verbreide Europese handel in schoolartikelen, vooral de boeken en schoolplaten werden door geheel Europa verspreid en gebruikt, al dan niet vertaald of juist zonder opschrift om de heruitgave in andere taalgebieden te vergemakkelijken. Getuige van de brede verspreiding zijn b.v. uit Duitsland afkomstige platen met Kroatisch opschrift.

Een firma die een groot aandeel had in deze boeken en kleine schoolplaten was Verlag J.F. Schreiber in Esslingen. Het aantal geïdentificeerde platen van deze uitgever op deze site bedraagt al rond de 500 platen. Er zijn twee grote series waarin de meeste boeken en hun platen vallen, de Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend en de gelijktijdig begonnen serie van prof. Schubert over de natuurhistorie, betreffende dieren, planten en mineralen. Op de site zijn veel platen te bewonderen. Vanwege de afkomst van deze platen uit boeken en gezien de schoonheid van de boeken zelf, zijn ook de boeken prominent in de foto's opgenomen.

Diverse foto's zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming, Anne van der Velde en http://www.biolib.de.

Zie de Duitse uitgever J.F. Schreiber voor alle boeken en platen, hieronder een voorbeeld uit elk van de twee grote series. Als bijzonderheid is het nog aardig te vermelden dat Schreiber de kleine platen per 6 ook uitgaf op grotere platen, zie verder de pagina van deze uitgever.

SDU-JS-BA01B.jpg SDU-JS-NA12.jpg

   Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend

   Schubert's Naturgeschichte

Laatst geupdate op ( Saturday 24 January 2015 )
 
Jung - Koch - Quentell
Geschreven door Tom Mensink   
Thursday 12 September 2013

Diverse uitgevers hebben platen met zwarte achtergronden uitgegeven, maar de bekendste zijn wel de fraaie Duitse platen van de professoren/doctoren Jung-Koch-Quentell. Er is een oude en een nieuwe uitgave, waarbij de oude uitgave start vanaf 1902 en de nieuwe vanaf 1928. De platen in de oude uitgave zijn vaak horizontaal georiënteerd en zijn uitgegeven door Frommann & Morian Verlag. De nieuwere uitgave is altijd verticaal georiënteerd en is uitgegeven door Lehrmittelverlag Hagemann, met medewerking van Frommann & Morian Verlag. De laatste heeft hierbij op een gegeven moment de rechten overgedragen aan Hagemann en het is mooi om te zien hoe in de verschillende herdrukken de uitgeversnaam Hagemann steeds prominenter op de plaat wordt geplaatst en uiteindelijk alleen over blijft. Zowel de oude uitgave als de nieuwe uitgave zijn verdeeld uit twee series: Botanik en Zoologie. Binnen een serie zijn verschillende drukken geweest met soms totaal herschilderde afbeeldingen en soms nauwelijks te onderscheiden verschillen. De platen zijn ook in Nederland uitgegeven, door J. Verhave.

Overigens hebben niet alle platen uit de serie een zwarte achtergrond en zijn sommige (of allen?) ook met een lichte achtergrond verkrijgbaar geweest. Een unicum in schoolplatenland is dat de laatste druk van de platen van Hagemann nog steeds te koop is, zie http://hagemann.de!

Veel foto's zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming die diverse platen te koop aanbiedt.

SDU-FM-JB.jpg SDU-HA-JT.jpg

   Oude uitgave, Botanik

   Nieuwe uitgave, Zoologie

Laatst geupdate op ( Saturday 10 May 2014 )
 
Foto bewerking
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 04 August 2013

De foto's op deze website zijn afkomstig van vele bronnen: handelaren, internet, verzamelaars, etc. De kwaliteit van de foto's is erg wisselend. Vaak zijn foto's vervormd, waarbij een van de kanten breder is dan de ander. Soms zijn de foto's geroteerd of zijn ze schuin gefotografeerd. Dit geeft binnen een reeks andere foto's een rommelig beeld.

Er kan echter veel worden gecorrigeerd met een fotobewerkingsprogramma. Belangrijk hierbij is dat de foto scherp is. Dat is nog iets anders dan een hoge resolutie: een foto kan mooi scherp zijn, met toch een lage resolutie. Omgekeerd hebben we aan een vage foto in hoge resolutie niet veel. Verder is het belangrijk dat het gehele object in beeld is, anders ontstaat er na het in perspectief brengen het effect dat de punten van het object lijken te zijn afgeknipt.

Hieronder een voorbeeld wat er gedaan kan worden met een scherpe foto waarin de plaat geheel zichtbaar is, om hem rechthoekig en frontaal in beeld te krijgen.

Er zijn inmiddels reeds 100-den foto's op deze site gecorrigeerd en er zullen er nog 100-den worden bewerkt in de komende tijd. Noot: Om nieuwe foto's te zien van series die u al eerder heeft bezocht is het soms noodzakelijk de browser cache te schonen (of voor een enkele pagina op F5 drukken). Veel kijkplezier.

Foto bewerking - voor.jpg Foto bewerking - voor.jpg

   Originele foto

   Na bewerking

Laatst geupdate op ( Sunday 11 August 2013 )
 
Schulwandbilder
Geschreven door Tom Mensink   
Tuesday 21 May 2013

We zijn begonnen met het vullen van het grootste schoolplaten land: Duitsland. Dat gaat in het begin heel snel, immers veel platen uit Duitsland zijn heruitgegeven in Nederland en veel foto's staan dus al op de site. Maar daarna is er nog veel te doen, want er is geschat dat er 10.000 verschillende platen in Duitsland zijn uitgegeven. De stijl van de Duitse platen laat zich meestal goed onderscheiden van die van andere landen: de afbeeldingen zijn vaak romantisch, zelfs wat bombastisch, met veel detail. Populaire thema's zijn dieren, sprookjes, landschappen en medische platen. Er zijn een aantal grote uitgevers, waarbij Wachsmuth een van de grootste is, te vergelijken met de positie die Wolters in Nederland heeft, Bossaerts in België en Norstedt in Zweden.

Hieronder wat voorbeelden van het beste dat Duitsland te bieden heeft: prachtige dierplaten van Paul Parey - die geheel of ten dele ook door Wolters en Malmberg in Nederland zijn uitgegeven - en sprookjesplaten van Meinholds, erg populair in Duitsland. De meeste foto's zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming.

SDU-PP-SK.jpg SDU-MS-MM.jpg

   Schroder und Kull, Biologische Wandtafeln zur Tierkunde

   Meinholds Märchenbilder

Laatst geupdate op ( Friday 24 May 2013 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 13 - 18 van 58
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken