Home
Thursday 30 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Botanische platen van Zippel en Bollmann Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 21 March 2015

In het laatste kwart van de 19e eeuw tot begin 20ste eeuw zijn door diverse Duitse uitgevers veel nauwkeurige en kleurige botanische platen uitgegeven. Deze waren voor het hoger onderwijs bedoeld en vonden dus vooral hun weg naar universiteiten. De oplages waren op de lokale markt natuurlijk wat lager en daarom zijn ze over de gehele wereld verhandeld geweest. Het is dus niet vreemd om Duitse botanische platen te vinden in de collectie van een universiteit in b.v. Australië. Universiteiten waren blijkbaar wat zorgvuldiger met hun schoolmaterialen dan de gemiddelde lagere of middelbare school, met als resultaat dat deze platen vaak nog aanwezig zijn in universiteitsbibliotheken. Om dezelfde reden hebben ze minder hun weg gevonden in de verhandelbare markt voor schoolplaten. Dat is jammer voor de verzamelaars, die het nu vooral met de wat toegankelijker platen van Jung, Koch en Quentelle (zie Fromman & Morian, dan wel Hagemann) moeten doen.

Een van die uitgevers is Friedrich Vieweg, via welke het duo Herman Zippel en tekenaar/lithgraaf Carl Bollmann vanaf 1876 een aantal zeer fraaie platen heeft gerealiseerd. Afhankelijk van de serie zijn deze met witte of zwarte achtergrond gerealiseerd. Hieronder twee voorbeelden, klik op de platen voor een vergroting. De series die zij uitgaven zijn vooral te verdelen in:

  • Ausländische Kulturpflanzen
  • Repräsentanten einheimischer Pflanzenfamilien
  • Die Giftpflanzen Deutschlands

De eerste twee series zijn over de jaren er in diverse varianten, drukken (1 t/m 4, waarvan de laatste een compleet nieuwe serie platen), afdelingen (I, II en/of III) en kleurstelling (wit of zwart) uitgegeven. Voor algemener gebruik is er ook een goedkope variant uitgegeven, de zogenaamde Wohlfeile Ausgabe. Voor alle uitgaves zie uitgever Friedrich Vieweg.

SDU-FV-AF-2-10.jpg SDU-FV-GD-03.jpg
Laatst geupdate op ( Sunday 14 February 2016 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken