Home
Monday 20 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Jung - Koch - Quentell Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Thursday 12 September 2013

Diverse uitgevers hebben platen met zwarte achtergronden uitgegeven, maar de bekendste zijn wel de fraaie Duitse platen van de professoren/doctoren Jung-Koch-Quentell. Er is een oude en een nieuwe uitgave, waarbij de oude uitgave start vanaf 1902 en de nieuwe vanaf 1928. De platen in de oude uitgave zijn vaak horizontaal georiënteerd en zijn uitgegeven door Frommann & Morian Verlag. De nieuwere uitgave is altijd verticaal georiënteerd en is uitgegeven door Lehrmittelverlag Hagemann, met medewerking van Frommann & Morian Verlag. De laatste heeft hierbij op een gegeven moment de rechten overgedragen aan Hagemann en het is mooi om te zien hoe in de verschillende herdrukken de uitgeversnaam Hagemann steeds prominenter op de plaat wordt geplaatst en uiteindelijk alleen over blijft. Zowel de oude uitgave als de nieuwe uitgave zijn verdeeld uit twee series: Botanik en Zoologie. Binnen een serie zijn verschillende drukken geweest met soms totaal herschilderde afbeeldingen en soms nauwelijks te onderscheiden verschillen. De platen zijn ook in Nederland uitgegeven, door J. Verhave.

Overigens hebben niet alle platen uit de serie een zwarte achtergrond en zijn sommige (of allen?) ook met een lichte achtergrond verkrijgbaar geweest. Een unicum in schoolplatenland is dat de laatste druk van de platen van Hagemann nog steeds te koop is, zie http://hagemann.de!

Veel foto's zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming die diverse platen te koop aanbiedt.

SDU-FM-JB.jpg SDU-HA-JT.jpg

   Oude uitgave, Botanik

   Nieuwe uitgave, Zoologie

Laatst geupdate op ( Saturday 10 May 2014 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken