Home
Thursday 30 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Moedertaal Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 15 March 2013

De schilder Johannes Gabriëlse [1881-1945] heeft veel schoolplaten gemaakt voor uitgever J.B. Wolters. De langlopende series "Nederland in woord en beeld", "Europa in woord en beeld" en "Insulinde in woord en beeld" waren toe aan een update van het tijdsbeeld, en Gabriëlse kreeg hiervoor de opdracht. Twee series zijn geheel en alleen van zijn hand en zijn vanwege de nostalgische uitstraling erg populair: "Van kindertaal tot moedertaal"en de in hetzelfde gezin afspelende "Naar onze moedertaal". Beide series bevatten vele (soorten) lesboekjes voor kind en docent, behorende bij de methode van F. Evers, R. Kuitert en I. van der Velde. Gabriëlse werd in de oorlogstijd in een Jappenkamp in Indonesië gedetineerd en is daar overleden.

De foto's van deze platen zijn in de serie "Van kindertaal tot moedertaal" vooral afkomstig van Anne van der Velde. Van de serie "Naar onze moedertaal" is een bijzondere en complete collectie van Jos Beerens Handelsonderneming opgenomen. Voor koopinformatie van de laatste kunt u klikken op bovenstaande weblink.

SNE-JW-KM.jpg  SNE-JW-NM.jpg

   Van kindertaal tot moedertaal

   Naar onze moedertaal

Laatst geupdate op ( Saturday 16 March 2013 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken