Home
Saturday 15 June 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Spreken en Stellen Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 17 February 2013

Flor Mielants Sr., een activistisch onderwijzer in Antwerpen, schreef voor de uitgeverij van August Bossaerts omstreeks 1930 een stelmethode 'Spreken en Stellen/Elocution et Rédaction'. De bijbehorende schoolplaten waren rechtstreeks geïnspireerd op de eerste twee delen van 'Het Vrije Stelonderwijs' van P. Noordhoff in Nederland. Illustrator Edmond Van Offel gebruikte een onderverdeling van het beeldvlak in vier 'strip'-kaders om het verhaal te ontwikkelen, identiek aan 'Het Vrije Stelonderwijs'. Anders dan bij Noordhoff vermeed Mielants al te fantasievolle onderwerpen zoals een stier die een winkelinrichting vernielt of een jongen die een varken berijdt. De Antwerpse platen legde een [iets] sterkere nadruk op moraliteit, bescheidenheid en eenvoud, zoals een beeldverhaal waarin een meisje een dure pop laat liggen om met haar oude lappenpop verder te spelen, of de trouw van een hond. Zowel naar vormgeving als naar didactische opzet waren de wandplatenreeksen echter haast identiek. [Bron "Als de muren konden spreken" door Karl Catteeuw]

De foto's van deze platen zijn afkomstig van Jos Beerens Handelsonderneming, waar u tevens terecht kunt voor koopinformatie voor deze aantrekkelijke serie alsmede veel andere prachtige schoolplaten. Klik op de foto links voor alle schoolplaten in deze serie. Ter vergelijking rechts de serie van P. Noordhoff in Nederland. Ook van deze serie zijn de meeste foto's van Jos Beerens.

SBE-AB-ST.jpg  SNE-PN-HV.jpg

 Spreken en Stellen

Het Vrije Stelonderwijs 

Laatst geupdate op ( Sunday 24 February 2013 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken