Home
Friday 10 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Nederland in Woord en Beeld Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 20 January 2013

Een van de meest bekende series schoolplaten, Nederland in Woord en Beeld (NWB), van uitgever J.B. Wolters, is compleet vernieuwd op de site met grotere betere foto's en uitgebreide details van alle variaties in beeld en tekst. De serie is langlopend, al vanaf 1901, en volgt in feite een nog oudere serie op: de Schoolplaten voor het Aanschouwelijk Onderwijs (SAO), met 13 platen, die stamt van ca. 1881. De verse foto's zijn wederom aangeleverd door Anne van der Velde, waarvoor hulde!

Het allereerste jaar van van elke plaat is ons (zo goed als) bekend, echter niet het laatste jaar waarin ze nog uitgegeven zijn. Met name de plaatsnamen van de uitgever Wolters zijn daarin verhelderend. Mocht u in het bezit zijn van een schoolplaten catalogus of fondscatalogus vanaf 1950 en/of een vanaf 1956, en u kunt mij een overzicht van de platen sturen dan kunnen we dit nog even goed napluizen. Het is dus mogelijk dat er nog uitbreidingen komen.

SNE-JW-NW.jpg

Een illustratie hoe herschilderde platen een veranderend Nederland illustreren (klik op de foto's om te vergroten en vergelijken): 

SNE-JW-SA-02.jpg SNE-JW-NW-08B.jpg
1881 (SAO) 1902(?) (NWB)
SNE-JW-NW-08B_+_3.jpg SNE-JW-NW-08B.jpg
1918(?) (NWB) 1934 (NWB)
Laatst geupdate op ( Friday 08 February 2013 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken