Home
Thursday 30 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Schoolplaten voor gebruik in Nederlands-Indië Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 23 December 2012

Het duurde even, maar eindelijk foto's van een van de zeldzaamste series schoolplaten, de zogenaamde Milieuplaten. Eigenlijk welbekend van het boek van Hella S. Haasse Bij de Les. Schoolplaten van Nederlands-Indië, maar weinig mensen hadden ze ooit gezien en er werd zelfs wat getwijfeld aan het bestaan. Reden van de zeldzaamheid in Nederland is dat ze niet alleen over Nederlands-Indië gaan, maar er ook voor bedoeld waren. De platen zijn gebruikt bij de lessen in Nederlandse taal voor de lagere klassen van Hollands-inlandse en Hollands-Chinese scholen. De platen zijn geschilderd door Frits van Bemmel en uitgegeven door J.B. Wolters. Er is geen handleiding bij, maar wel een Nederlands Taalboek, samengesteld door Dr. G.J. Nieuwenhuis en H.P. van der Laak. De platen zijn van rond 1930.

Daarnaast foto's van een mogelijk nog zeldzamere serie. Net als de vorige heeft deze ook zeer aantrekkelijke afbeeldingen. Het betreft de serie Schoolplaten voor de Javaansche Cultuurgeschiedenis. Zij is ook uitgegeven door J.B. Wolters, auteur is Dr. W.F. Stutterheim en de schilder is de toendertijd op Bali levende Duitser Walter Spies, wiens werk nu erg polulair is. De platen zijn van rond 1931. Bij elke plaat is een handleiding/brochure uitgegeven.

De foto's van de Frits van Bemmel platen zijn van antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort. We hebben er op dit moment 4 van de 12, hopelijk volgen er nog meer. De foto's van de Walter Spies platen zijn van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden. Wellicht ten overvloedde: Er is geen toestemming tot hergebruik van deze foto's zonder nadrukkelijk verzoek hiertoe. Normaliter via deze site, maar voor de platen hieronder direct via de Kantlijn respectievelijk het KITLV.

Door op de foto's hieronder te klikken komt u bij de series en via de series kunt u doorklikken tot de afzonderlijke platen.

SNE-JW-MI.jpg SNE-JW-JC.jpg 
Laatst geupdate op ( Friday 28 December 2012 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken