Home
Wednesday 12 June 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Liturgische platen Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 01 December 2012

Er was tussen 1912 en 1916 zo dringend behoefte aan liturgische platen, dat H.J. van der Ven, Pastoor, en Chr. L. Wesseling (Mzn.), Hoofd der Parochiale School te Scheveningen aan twee series hebben meegewerkt.

De eerste serie van 4 platen is uit 1912 en heet "Roomsch Zaakonderwijs". De schilder is Frans Lazarom en de uitgever E. van der Vecht. De afbeeldingen zijn aantrekkelijk en de kleuren fris. Deze serie is uiterst zeldzaam.

De tweede serie van 4 platen is uit 1915-1916 en heet "Liturgische platen". De schilder hiervan is Antoon Molkenboer. Zowel hij als Frans Lazarom waren bekende kunstenaars in die periode. De uitgever is wat minder duidelijk van deze tweede serie. Op de platen staat "Evulgetur Th.M. Beukers", hetgeen betekent "het worde uitgegeven door Th.M. Beukers". Evulgatur geeft aan dat er officiele toestemming van de Katholieke kerk is dat deze platen gedrukt mogen worden. Is Th.M. Beukers echter een uitgever, drukker of schrijver?

De foto's van beide series zijn van antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort, voor koopinformatie kunt u daar terecht.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor de complete serie.

SNE-EV-RZ.jpg SNE-TB-LP.jpg 
Laatst geupdate op ( Saturday 01 December 2012 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken