Home
Monday 20 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

De oudste schoolplaten Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 21 September 2012

Of "Vaderlandsche Historieplaten voor scholen en huisgezinnen" nu echt de oudste schoolplaten van Nederland zijn hangt een beetje van de definitie van schoolplaten af, maar ze heeft wel deze reputatie onder de kenners. De serie van de Gebr. Post met bijna dezelfde naam voldoet zeker aan de definitie, maar is een stuk jonger en moet diverse andere series nog voor zich laten gaan in leeftijd. Ondanks de bijna gelijknamige serienamen, zijn ze toch zo verschillend:

  • Vaderlandsche Historieplaten voor scholen en huisgezinnen, 1855, J.J. Eichmann en H.A. Altman, gedrukt door P.W.M. Trap, en
  • Vaderlandsche Historieplaten voor school en huis, 1877, uitgegeven door Gebr. van der Post, gedrukt door Emrik & Binger. 

Van de eerste en oudste serie hebben we slechts 1 plaat op foto. Van de andere serie hebben we 3 platen op foto en zou hiermee compleet zijn.

Klik op de foto voor meer details. De laatste serie is (in geweldige conditie) te koop bij Antiquariaat De Kantlijn in Bredevoort.

SNE-LF-VH.jpg SNE-GP-VH.jpg

 Vaderlandsche Historieplaten voor scholen en huisgezinnen

 Vaderlandsche Historieplaten voor school en huis

Laatst geupdate op ( Wednesday 19 March 2014 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken