Home
Thursday 30 May 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Kerkelijke platen van uitgever Paters van de Heilige Geest en fotograaf Martien Coppens Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Tuesday 31 January 2012

In 1950 werd door de uitgeverij Paters van de Heilige Geest uit Rhenen een serie zwart-wit foto schoolplaten uitgegeven met als thema de Heilige Sacramenten en Wijdingen. Een jaar later al werd een tweede serie platen uitgeven over het Heilige Misoffer, dit maal in kleur. In 1957 werd de laatste serie nogmaals uitgegeven met totaal nieuwe foto's. Het ophangsysteem van deze platen weerspiegelt de robuustheid en aandacht voor detail van veel kerkelijke objecten: mooi gevormde haakjes en kettingjes.

Alle platen zijn gefotografeerd door Martien Coppens (1908-1986), een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van zijn generatie, die voornamelijk bekend werd met foto's van eenvoudige Brabantse boerenfamilies. Later volgden vele foto's van Nederlandse kerken en kathedralen.

Al deze platen zijn gearchiveerd in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven dat is gehuisvest in het oudste klooster van Nederland, het kruisherenklooster van Sint Agatha. Platen uit de zwart-wit serie en de eerste kleuren serie worden regelmatig te koop aangeboden. De laatste serie, de tweede kleuren serie, is zeldzamer.

SNE-PA.jpg
Laatst geupdate op ( Friday 10 August 2012 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken