Home
Sunday 23 June 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Mevr. B. Midderigh-Bokhorst Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Friday 30 December 2011

Mevr. B. Midderigh-Bokhorst is de maker van een groot aantal vrolijke schoolplaten bedoeld voor waarschijnlijk de onderbouw van het lager onderwijs. De platen zijn uitgeven door Smith's Fine Art Publishing NV, die, ondanks de engelstalige naam, in Den Haag was gezeteld. De series zijn vooroorlogs, de grootste serie "Jeugd" is van 1936.

Uit http://www.historici.nl: Berhardina Midderigh-Bokhorst  (geb. Soerabaja, Nederlands-Indië 31-5-1880 – gest. Wassenaar 19-7-1972) was een veelzijdig kunstenares. Ze schilderde, illustreerde, aquarelleerde, tekende met pen en pastel, etste en lithografeerde en ontwierp kleding. Haar werk is tegenwoordig alleen bij specialisten bekend, maar werd in haar tijd algemeen gewaardeerd. Het getuigt van een fijne geest en vaardige hand en staat in het geval van de kinderboeken dicht bij de verbeeldingswereld van het kind. Tegenwoordig staat zij vooral bekend als de peetmoeder van het geïllustreerde meisjesboek in Nederland. Bovendien wordt haar veelzijdigheid op verschillende vlakken van de kunst geroemd, met haar illustraties die varieerden van lieflijke kindertafereeltjes tot strijdbare vrouwen.

Zij was tijdgenoot van Rie Cramer en samen domineerden zij in die tijd de illustraties voor het kind.

De onderstaande afbeelding is van de serie "Jeugd", de grootste serie bestaande uit 42 platen. Op de platen zelf staat niet de titel van de plaat (geldt voor al haar series). De juiste namen van de platen zijn ons wel bekend, dus het is een leuk puzzeltje om deze te matchen met de juiste afbeelding. (We zijn niet aansprakelijk te stellen voor mogelijke fouten hierin :-)

Klik op onderstaande afbeelding voor een overzicht van alle series.

SNE-SF-JE.jpg
Laatst geupdate op ( Wednesday 11 January 2012 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken