Home
Thursday 18 April 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Dierplaten van W. Leydenroth van Boekhoven Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Wednesday 28 December 2011

W. Leydenroth van Boekhoven is een oudere uitgever van boeken en schoolplaten (uitgevers van schoolplaten zijn in feite meestal boekuitgevers). Van deze uitgever zijn diverse series schoolplaten bekend die stammen omstreeks eind 19e en begin 20e eeuw. In een eerder nieuwsbericht is geschreven over de kleurrijke serie "Onze beschavingsgeschiedenis in beeld" uit 1904.

Onderstaande dierplaten zijn nu toegevoegd aan de site. Dit zijn platen van de Duitse uitgever Wachsmuth uit Leipzig die door Leydenroth van Boekhoven in Nederland werd heruitgegeven. De platen werden overgenomen, het Duitse systeem niet. Het kan daardoor voorkomen dat sommige platen door verschillende Nederlandse uitgevers zijn heruitgegeven en het kan zijn dat niet alle platen uit een Duitse serie werden overgenomen bij een uitgever. Bij de volgende uitgevers kan je dezelfde afbeeldingen tegenkomen, in een iets ander jasje:

  • W. Leydenroth van Boekhoven
  • Gebr. Ebert
  • P. Noordhoff

De dierplaten van Wachsmuth (Ad. Lehmann's Zoologischer Atlas) zijn in ten minste 3 verschillende herdrukken uitgegeven. De platen van Leydenroth van Boekhoven zijn een vroege druk, echter een fondscatalogus van deze uitgever zou licht kunnen scheppen op jaartal en welke nummers zijn overgenomen, maar helaas is een dergelijke catalogus niet bij ons bekend.

SDU-WA-LLA.jpg
Laatst geupdate op ( Saturday 18 January 2020 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken