Home
Wednesday 12 June 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Ten Brink’s nieuwe prenten Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Saturday 24 December 2011

“Nieuwe prenten” zijn schoolprenten volgens een nieuw didactisch seriemodel opgebouwd. De serie start met eenvoudige losse voorwerpen uit de wereld van het kind: eerst losse voorwerpen uit het huis waar het kind woont, dan losse voorwerpen uit de wereld daarom heen (b.v. landbouwwerktuigen) en daarna worden meer en meer complexe voorstellingen van de wereld aan het kind getoond. Dit idee van type “Nieuwe prenten” kwam rond 1900 in Nederland overwaaien uit Duitstalige streken: met name Staub’s Bilderbuch für Anschaungsunterricht für Kinder (uit Zwitserland) bestaande uit 4 delen met 12 platen (48 stuks, later aangevuld) werd heel bekend en Ten Brink heeft dat nagedaan, niet met 4x12 prentenseries maar met 2x24 prentenseries (ook later aangevuld). Ten Brink zelf heeft nooit oudere prenten uitgegeven, alleen nieuwe. [J.G.L. Thijssen] 

H. ten Brink zat eerst in Meppel, toen Arnhem (1918-1924) en daarna weer Meppel. Eerste drukken van serie 1 en 2 zijn uit zijn Arnhemse periodem de tweede serie is in herdruk ook in Meppel uitgegeven.

Van beide series staan foto's op de site, de 1e serie is behoorlijk incompleet. Van de 2e serie zijn enkele platen ook ingebonden in boekvorm uitgebracht, getiteld "Voor 't kleine volkje". De platen hebben niet een enkel thema, het varieert van stadsgezichten, volken, ambachten, dieren tot sprookjes.

SNE-HB-N1.jpg SNE-HB-NP.jpg

Ten Brink's nieuwe prenten - 1e serie 

Ten Brink's nieuwe prenten - 2e serie

Laatst geupdate op ( Sunday 31 January 2016 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken