Home
Sunday 21 July 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Adri Alindo Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 18 December 2011

Op zoek naar schattige schoolplaten voor de kinderkamer, dan zijn de platen van Adri Alindo zeker zeer geschikt. Haar werkelijke naam was Adriana Palingdood, geboren in 1905 en gestorven in 2001 in Wenen. Uit een nogal vervelende achternaam creëerde zij een zonnig pseudoniem. Zij leefde voornamelijk in Oostenrijk, maar maakte haar werk vooral gedurende de kortere periodes dat ze in Nederland was.

In "Lessen 2009-4, Periodiek van het nationaal onderwijsmuseum en de vereniging van vrienden", schrijft Richard van Schoonderwoerd: De tekenstijl van Adri Alindo is in haar illustratiewerk zwierig, artistiek, los aangezet. De schoolplaten zijn wat statischer, wat meer opgezet als toonplaten. Die vormgeving heeft de duidelijkheid van de onderwerpen zeker vergroot. Opvallend is dat de kinderen op de schoolplaten zonder uitzondering schattig zijn en er keurig netjes gekleed uitzien. Daarin herkent men ook de kunstenares. Adri Alindo hield van stijl. Ontgroeid aan een eenvoudig milieu, was ze een milieu van behoorlijke luxe binnengestapt. En daar genoot ze zichtbaar van. In haar tekeningen komen deze luxe elementen soms naar voren, maar haar sterkte zit toch vooral in de rust en de gezelligheid. Knusse familietaferelen vormen vaak het onderwerp. Haar schoolplaten stralen zorg en tederheid uit.

De foto's zijn afkomstig van Ed van Hees, hierbij nogmaals van harte bedankt.

Klik op de foto hieronder voor de complete serie.

SNE-NV-OB.jpg
Laatst geupdate op ( Wednesday 21 December 2011 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken