Home
Tuesday 23 July 2024

Welkom op "Verzameling in beeld". Op deze site worden op gestructureerde wijze catalogi weergegeven van een aantal verzamelthema's die met name ons nostalgisch gevoel aanspreken. We hopen hiermee mensen te kunnen informeren, stimuleren en enthousiasmeren voor ons erfgoed en de verzamelhobby. U kunt de catalogus raadplegen via het menu aan de rechterkant en gebruik vooral ook het zoekveld voor het zoeken op keywords in de 10.000-den items. Het is mogelijk om zelf een verzameling toe te laten voegen. Stuur hiervoor een bericht aan de Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Zoekt u een item en kunt u het niet vinden? Laat het ons weten, wij helpen u graag, er zijn diverse verzamelaars en handelaren betrokken bij deze site.

Onze beschavingsgeschiedenis in beeld Afdrukken
Geschreven door Tom Mensink   
Sunday 18 December 2011

Onder de titel "Onze beschavingsgeschiedenis in beeld" zijn er twee verschillende series schoolplaten uitgegeven door twee verschillende uitgevers. Uitgever N. Veenstra gaf een serie van 12 platen uit die gedateerd worden op eind 19e eeuw, en uitgever W. Leydenroth van Boekhoven gaf een serie van 6 platen uit die stammen van begin 20e eeuw. Ongetwijfeld was hier een concurrentiestrijd gaande tussen deze en ook andere uitgevers voor de gunst van de scholen. Ook Ykema bracht rond dezelfde tijd de Nederlandsche Historieplaten platen rond hetzelfde thema.

Gezien de leeftijd, zijn de platen van beide series geproduceerd als kleurenlitho's, die van N. Veenstra door Emrik & Binger te Haarlem en die van W. Leydenroth van Boekhoven door Versluys en Scherjon te Utrecht. Vooral de platen van W. Leydenroth van Boekhoven zijn ook nu nog vaak schitterend van kleur. Ten dele kan dit komen doordat ze naast op karton ook op los papier zijn uitgegeven en daardoor netjes in lades werden bewaard, maar het is ook waarschijnlijk dat uitstekende verf en lithotechnieken zijn gebruikt.

Van beide series zijn de foto's compleet, met speciale dank aan the Prints Collector die veel van deze platen van beide series te koop aanbiedt. Ook van De Kantlijn en Ysbrand van der Molen  zijn foto's gebruikt en hebben platen uit deze series te koop.

Mocht u van een van deze series de bijbehorende handleiding hebben, dan houd ik me gaarne aanbevolen.

Klik op de foto's voor de series, veel kijkplezier.

SNE-NV-OB.jpg SNE-WB-OB.jpg

 N. Veenstra

W. Leydenroth van Boekhoven

Laatst geupdate op ( Friday 30 December 2011 )
 
< Vorige   Volgende >
Verzamelingen
Uitgebreid zoeken